Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

Esther

Esther kampte al op jonge leeftijd met een alcoholprobleem. Ze dronk niet elke dag, maar als ze dronk was het veel en had ze regelmatig last van een kwade dronk.

Esther ben net als velen met drinken rond haar zestiende. Ze was altijd van de gezelligheid en ging vaak als laatste naar huis. Toen ze later een baantje kreeg in de horeca, was het cirkeltje rond. Naast dat ze steeds over haar eigen grenzen en die van anderen heen ging, zorgde de alcohol ook voor een mentale klap. “Ik werd zelfs een beetje paranoia en durfde soms niet eens meer naar buiten.”

Begeleiding en zelfliefde
De drie jaar die daarop volgden probeerde Esther de regie op haar leven weer in eigen handen te nemen. In haar ogen was het middel het grootste probleem. Als ze zou stoppen met drinken, zou alles weer goed zijn. Dat bleek niet zo te zijn. Ze bezocht verschillende AA-meetings, en dankzij de begeleiding van een coach ontdekte Esther dat het overmatig alcoholgebruik voortkwam uit gebrek aan zelfliefde. “Ik had vaak gedachtes als: je bent niet goed genoeg en je hoort er niet bij. Ik raakte steeds meer gewend aan die zelfafwijzing, waardoor ik in het weekend dacht: nu gaan we los, even tijd voor mezelf.”

In 2016 ging de knop om. Toen besloot ze helemaal te stoppen met drinken. “Ik had alcohol niet meer nodig, dus was het voor mij de beste optie om helemaal te stoppen te drinken.”

In gesprek
In haar ervaringsles gaat Esther met de jongeren in gesprek over waarom we drinken, wat de gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn en wat het oplevert als je hier bewust je eigen keuzes in maakt.

Er heerst volgens haar namelijk nog steeds een taboe rond niet-drinkende mensen. “Er wordt weinig begrip getoond en je krijgt snel het stempel ‘ongezellig’ als je niet meedrinkt. Maar het is een keuze die je voor jezelf maakt en niet voor een ander.” 

Woonplaats: Amsterdam

“Ik heb alcohol niet meer nodig, dus was het voor mij de beste optie om helemaal te stoppen te drinken.”

Aanbevolen artikelen

×

Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?