Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

Het burgerschap van de toekomst staat midden in de samenleving

Eliho verzorgt ervaringslessen over actuele thema’s die van betekenis zijn op scholen. Ervaringsdeskundigen maken via persoonlijke verhalen maatschappelijke onderwerpen op een laagdrempelige en interactieve manier bespreekbaar in de klas. In nauw contact met de docent openen zij het gesprek en worden taboes doorbroken.

Alle ervaringsdeskundigen zijn zorgvuldig geselecteerd. Het zijn enthousiaste vakmensen die het verschil willen maken in het onderwijs. Door middel van hun eigen verhaal en expertise brengen zij de jongeren nieuwe inzichten, nemen zij vooroordelen weg en zetten zij iets in beweging, namelijk: een meer begripvolle samenleving.

Het onderwijs moet de muren neerhalen die het zicht benemen op overeenkomsten, gedeelde waarden en een gezamenlijke toekomst. Daarvoor moet je elkaar leren kennen, open staan voor de ander en elkaars belang leren kennen.
Femke Halsema

Basisonderwijs

Kinderen zitten vaak vol met vragen, zijn nieuwsgierig en kijken met een open blik naar de wereld. In het basisonderwijs gaan de ervaringsdeskundigen op een begrijpbare en luchtige manier om met de soms lastige thematiek. 

Door middel van spel, creatieve werkvormen aangevuld met het persoonlijke verhaal, worden deze thema’s bespreekbaar én begrijpbaar gemaakt. 

Thema’s die vaak gekozen door basisscholen:

– Relaties & Seksuele begripsvorming
– Grensoverschrijdend gedrag
– Genderdiversiteit
– Pesten

Voortgezet (speciaal) onderwijs

Je wilt je leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op het leven in onze maatschappij. Je behandelt allerlei maatschappelijke thema’s, maar toch lijkt de boodschap niet altijd bij ze over te komen. Hoe zou die boodschap overkomen als deze verteld wordt door iemand die dit zélf heeft meegemaakt? Iemand waar leerlingen zich in kunnen herkennen of mee kunnen identificeren. 

De ervaringsdeskundigen vertellen hun persoonlijke verhaal en nodigen de leerlingen uit om stil te staan bij hun eigen normen en waarden. 

Thema’s die vaak gekozen worden door voorgezet (speciaal) onderwijs:

– Verslaving (gamen, drugs, gokken)
– Faalangst & Prestatiedruk
– Criminaliteit & Detentie
– Sexting & Online Shaming

Beroepsonderwijs

Wat kun jij als hulpverlener doen voor iemand die verwikkeld is geraakt in het criminele circuit? Welke langetermijnschade ervaart iemand met verslavingsproblematiek? En welke begeleiding en ondersteuning kan een slachtoffer van seksueel misbruik nou écht gebruiken? 

Je wilt je leerlingen hier zo goed mogelijk op voorbereiden, maar toch mis je soms dat stukje praktijk. Hoe zou die boodschap overkomen als deze verteld wordt door iemand die dit zélf heeft meegemaakt? Deze ervaringsdeskundigen vertellen vanuit eigen ervaring waar zij mee kampten en wat zij destijds nodig hadden van de hulpverlening.

Thema’s die vaak gekozen door beroepsonderwijs:

– Mentale gezondheidsproblematiek
(depressie, angsten etc.)
– Verslavingsproblematiek
– Seksueel misbruik
– Adoptie

Jongerenorganisaties

De ervaringsdeskundigen doen hun verhaal bij jongerencentra om te laten zien dat deze -vaak kwetsbare- jongeren er niet alleen voor staan. Veel jongeren herkennen zich in de verhalen over verslaving in het gezinsleven, dak-en thuisloosheid of huiselijk geweld.

Wat kun je leren van de keuzes die de ervaringsdeskundige destijds maakte? En hoe heeft hij of zij het leven uiteindelijk weer op de rit gekregen? Door open en zonder oordeel het gesprek aan te gaan, ontstaat er verbinding en respect voor elkaar en creëren zij een veilige plek om kwetsbaar te kunnen zijn. 

Thema’s die vaak gekozen worden door jongerenorganisaties:

– Middelengebruik & verslaving
– Criminaliteit & Detentie
– Dak- en thuisloosheid
– Vuurwerkgebruik

Brochure

Download hier de brochure voor meer informatie.

Video afspelen

Kosten

Elke aanvraag zien wij als maatwerk zodat het goed aansluit bij de wensen van de school, de leerlingen en de expertise van de ervaringsdeskundige. Laat bij het invullen van de aanvraag zo gedetailleerd mogelijk weten wat de wensen en behoeften zijn, dan geven wij z.s.m. een prijsindicatie.

Aanvraag plaatsen

Wij verzorgen ervaringslessen op ieder gewenst moment van het jaar. Dat kan incidenteel, maar nog veel liever kijken we samen met de school naar het structureel inzetten van deze maatschappelijke ervaringslessen. Hierbij neemt Eliho al het regelwerk uit handen. Welk thema speelt momenteel een grote rol bij jou op school? 

Na het invullen van onderstaande gegevens gaan wij direct aan de slag om een passende ervaringsdeskundige te zoeken die aansluit bij jullie wensen en doelen.

 

  Vragen?

  Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact op met Manon van Maurik. Samen verkennen we de wensen en mogelijkheden.

  📩 manon@eliho.nl
  📞 +31 683388875

  Blijf op de hoogte​

  Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ervaringslessen, activiteiten en bijzondere ervaringsverhalen? Laat je mailadres achter en ik neem je mee in alle ontwikkelingen van Eliho.

    

   CONTACT

   Eliho
   E-mail: info@eliho.nl
   Tel: +31 683388875

   ×

   Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

   × Hoe kan ik je helpen?