Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

Suzanne

De trainer van topturnster Suzanne kleineerde en pestte haar jarenlang. ‘Het was pure kindermishandeling. En niemand deed er wat aan”.

Ze was vijf toen ze met haar oudere zus naar turnles ging. “Ik werd er meteen uitgepikt. Blijkbaar had ik talent.” Suzanne ging al vrij snel in de selectie turnen en had enorm naar haar zin.

Koe
Dat veranderde op haar 11e, toen ze Frank Louter als begeleider kreeg. “Hij schold voortdurend. Ik was een kutwijf, een slet. Of een dikke koe”. De meisjes waren volgens Louter steevast te dik en moesten afvallen. “Tijdens trainingskampen of voor wedstrijden hadden we soms echt honger.” 

Pispaaltje
Omdat Suzanne haar mond opentrok, was zij vaak het pispaaltje. Door niets meer tegen haar te zeggen vlak voor grote wedstrijden bijvoorbeeld. En door haar uit te spelen tegen de andere meisjes. “Ik begrijp niet waarom je met Suzanne praat, zei hij dan”. En die meiden werden dan bang, zeiden niets meer tegen me. “Dat was misschien het allerergst, ik voelde me vaak alleen”.

Fysiek
Soms sloeg hij. In 2002 maakte Suzanne zich op voor het EK. Ze moest bij hem komen in zijn kamertje. Ze was te dik, meende hij. Hij belde de voedingsdeskundige en gaf mij de hoorn. Ik gaf hem de hoorn terug, waarop hij tegen mijn arm schopte. Ik schreeuwde dat hij gek was. Waarschijnlijk schrok hij daarvan. ‘Hij ontkende in ieder geval dat hij me een trap had gegeven. Ik moest hem mijn excuses aanbieden. Anders mocht ik niet meedoen aan het EK.’ 

Vertrouwenspersoon
Verschillende grote sportclubs hebben een vertrouwenspersoon. Volgens Harmes is dat heel belangrijk. ‘Dat misten wij. Als die er was geweest, was er misschien eerder aan de bel getrokken.’ Want dat blijft de grote vraag. Hoe kon deze man zijn gang gaan? “

Ze deelt graag haar verhaal omdat ze hoopt dat het de nieuwe generatie sporters bespaard zal blijven. Gelukkig gaat het nu goed met Suzanne. Ze is zelfstandig Maatschappelijk Werker en ambulant hulpverlener.

Woonplaats: Arnhem

Ervaringsdeskundige Suzanne vertelt over grensoverschrijdend gedrag.

Aanbevolen artikelen

×

Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?