Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

Janna

Journalist, socioloog en dj Janna nam op haar 16e voor het eerst een pilletje. Haar alcohol en drugsgebruik liep de 10 jaar daarop door en ging van onbewust experimenteren met drank en drugs, naar recreatief gebruik en vervolgens naar gewoontegebruik en zelfs verslaving te gaan.

Ik wil verdwijnen. Het liefst verdoof ik mezelf zo, dat ik niets meer hoef te voelen. Ik ben verslaafd.”

Dat schreef ze in haar dagboek op 11 oktober 2022. Ze gebruikte op dat moment bijna tien jaar drank en drugs, en had zich net aangemeld voor een behandeling bij Jellinek. Dat was niet echt van harte: de gedachte aan stoppen alleen al maakte haar doodsbang. Maar er zat niets anders op.

Jarenlang ging het eigenlijk heel erg goed met haar: ze haalde al haar vakken, had een rijk sociaal leven en maakte naam voor haarzelf. Maar toen begon de coronacrisis. De clubs sloten en haar relatie van vier jaar ging uit. Haar gebruik werd al snel obsessief: drugs waren niet langer een middel, maar een doel op zich. 

Coping
Elke week had ze een gesprek met haar behandelaar. Ze onderzochten de achterliggende redenen van haar gebruik. Het werd al snel duidelijk dat ze gebruikte als coping – het zorgde voor rust in haar drukke hoofd en maakte dat ze zich even minder eenzaam voelde. 

Inmiddels is Janna 1,5 jaar clean van alle middelen. Los van de voordelen en nadelen van haar nieuwe leven, zijn er ook dingen die gewoon anders zijn. “Ik moet eraan wennen dat ik soms de stillere persoon in de groep ben. Waar ik vroeger op de bar stond te dansen, blijf ik nu wat meer op de achtergrond.” Het is volgens Janna best een uitdaging om te stoppen met een gewoonte die in onze met alcohol doordrenkte maatschappij als heel normaal wordt gezien. Het vergt wilskracht en doorzettingsvermogen om niet toe te geven. “Maar daar kun je mee leren omgaan, en het maakt ook trots.”

Woonplaats: Amsterdam

Ervaringsdeskundige Janna vertelt in haar les over haar verslaving.

De gedachte aan stoppen alleen al maakte me doodsbang. Maar er zat niets anders op.

Aanbevolen artikelen

×

Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?