Sophie-Anne
Sophie-Anne is geboren met een been afwijking. Haar linkerbeen is 25 cm korter dan haar rechterbeen waardoor ze haar hele leven met een onderbeenprothese loopt.
Tot 2020 had ze een prothese die erg op een ‘echt been’ leek, puur om niet op te vallen en aan de ‘maatschappelijke en media norm’ te voldoen. Ze schaamde zich voor haar afwijking.
Dit veranderde toen ze een nieuwe prothesemaker ontmoette. Na veel protest vanuit Sophie-Anne, ontwikkelde hij een prothese die meer opviel maar veel lekkerder zat. Deze proefprothese maakte haar in eerste instantie onzeker en ze wilde dit dan ook aan niemand laten zien.
Ik ging ownen wie ik ben
Acceptatie
Het accepteren van deze nieuwe prothese was een moeilijk proces, maar door het vinden van o.a. een vrouwelijk rolmodel op Instagram, leidde dit tot haar ‘coming out’. “Ik ging ownen wie ik ben.”
Haar beperking werd haar kracht. “Ik ging inzien hoe belangrijk het is om te accepteren wie je bent en hoe ‘anders’ niet altijd slecht hoeft te zijn.” Body positivity en het belang van representatie en zichtbaarheid is onderdeel van haar geworden.
Zichtbaarheid
Volgens Sophie-Anne is er helaas nog onvoldoende representatie en zichtbaarheid van vrouwen met een handicap die naar buiten treden. “Ga maar eens na, hoeveel vrouwen met een prothese ken je? En hoeveel van deze vrouwen is hier openlijk trots op?”
Omdat dit een van de belangrijkste dingen is voor zelfacceptatie, zet ze zich nu in om hier meer aandacht voor te creëren. Zo volgde een artikel in de Linda Meiden, een Ted Talk, een podcast en is ze sinds kort model voor een modellenbureau gericht op diversiteit en inclusie in London.
Daarnaast is ze sinds kort ook te boeken als spreker. Haar doel? Representatie en zichtbaarheid creëren van (jonge), krachtige, vrouwen met een handicap, middels haar persoonlijke verhaal.
Woonplaats: Amsterdam
Ga maar eens na, hoeveel vrouwen met een prothese ken je? En hoeveel van deze vrouwen is hier openlijk trots op?