Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

Sem

Sem had bereikt waar hij al die jaren zo hard voor had gewerkt, namelijk: een succesvolle muziekcarrière. Maar tóch was hij niet gelukkig. Hij wist het zeker: voor zijn eigen geluk moest hij in transitie gaan.

Sem wist vanaf zijn eenentwintigste dat hij transgender is, maar is pas in transitie gegaan toen hij zeventwintig was. Zes jaar heeft hij gewacht met de beslissing om te beginnen aan de testosteronbehandeling. Sem is zanger, gitarist, songwriter én docent als beroep en was bang zijn carrière en zangstem te verliezen als hij aan de behandeling zou beginnen. “Ik heb drie jaar fulltime op internet gezocht naar voorbeelden van andere transzangers. Daar is heel weinig over bekend, dus ik vond het supereng, maar op een gegeven moment besloot ik: ik heb nu mijn stem, mijn band, maar ik ben níét gelukkig. Dat ga ik op lange termijn niet volhouden, dus ik kan beter het risico nemen. In de studio, met mijn ouders, zus én de bandleden erbij, ben ik begonnen aan de testosteron.”

“Achteraf gezien had het hele proces van de transitie niet perfecter kunnen gaan.”

Positieve reacties
Na veel zanglessen met een professionele zangcoach, is Sem blij met hoe zijn stem geworden is. Hij zingt nog steeds, iets wat hij een paar jaar geleden niet had durven dromen. “Ik denk dat de transitie tot nu toe alleen maar positieve uitwerkingen heeft gehad. De jaren voor mijn transitie waren echt een hel omdat ik constant een onzekerheid had omdat ik niet wist wat er ging gebeuren. Maar achteraf gezien had het niet perfecter kunnen gaan.”

Voor de klas
Met zijn band tourt hij door heel Europa, maar hij ruilt zijn gitaar nog graag in voor het docentschap. “Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen met jonge mensen. Genderdiversiteit is voor veel kinderen nog lastig te begrijpen. Met mijn ervaringslessen hoop ik op meer acceptatie en kennis te brengen.”

Hond Admiraal
In zijn ervaringsles deelt Sem zijn persoonlijke verhaal rondom zijn transitie. De struggles waar hij tegenaan liep, maar ook wat het hem heeft gebracht nu hij eindelijk zichzelf kan zijn. En hij wordt altijd vergezeld door zijn trouwe hondenvriend Admiraal. “Admiraal gaat altijd mee. Vooral tijdens voorlichtingen op scholen breekt hij altijd het ijs in de klas. Hij is mijn steun en toeverlaat en dat voelen de kinderen ook.”

Woonplaats: Helmond

Aanbevolen artikelen

×

Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?