Jip
Pesten wat is het nu eigenlijk? Er niet bij horen? Buitengesloten worden? Geplaagd worden maar dan structureel? Ja, allemaal is het waar en allemaal schiet het zo ontzettend veel tekort ten opzichte van de daadwerkelijke lading.
Mensen zijn extreem sociale wezens. Vanuit ons interne overlevingssysteem zijn we van jongs af aan geprogrammeerd om bij de groep te horen. Door onderdeel te zijn van de groep word je voorzien in de belangrijkste levensbehoeften zoals, sociale inclusie, bescherming, status, erkenning en herkenning.
Pesten is het worden buiten gesloten van al deze beschermingen. Dit maakt dat de impact hiervan extreem groot is. Het voelt letterlijk als levensbedreigend om geen onderdeel te mogen/kunnen zijn van de groep. Niet alleen ben je geen onderdeel van het geheel, je wordt actief gekleineerd en aangevallen waardoor je zelf in een constante staat van paraatheid verkeerd. Geen goeie omstandigheden om mee op te groeien of je in te ontwikkelen.
Persoonlijke ervaring
Als jochie heeft Jip dit zelf meegemaakt op de middelbare school en dit heeft een flinke impact gehad op zijn mentale en fysieke gezondheid. Nu wil hij als opgeleid ervaringsdeskundige, en trainer in de psychiatrie een verschil maken daar waar het het hardste nodig is. En hiervoor is er meer nodig dan alleen de slogan “pesten is niet oke”. En het delen van een persoonlijke ervaring zegt meer dan 1000 woorden papier.
Ervaringsles
Door het delen van zijn ervaringsverhaal ondersteund met achtergrondinformatie over pesten, wil Jip jongeren laten ervaren wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Zoals het ontwikkelen van angststoornissen, een negatief zelfbeeld of zelfs suïcidale gedachten en/of gedrag.
Hij neemt de klas mee in zijn verhaal en belicht zowel de kant van de gepeste als de kant van de pester. Bewustwording en het delen van ervaringen uit de klas staan hierbij centraal. Een les waarin we samen het verschil proberen te maken.
Woonplaats: Den Bosch

Ervaringskennis maakt het verschil en zegt meer dan 1000 woorden op papier.