Daan
Jarenlang ging Daan gebukt onder het middelengebruik, tot het niet meer ging. Pas veel later ontdekte hij wat er achter zijn verslaving schuilging. Hij wist deze patronen te doorbreken en zet dit nu in om andere jongeren te helpen.
Vanaf zijn tiende begon het seksueel misbruik. Een traumatische gebeurtenis die er uiteindelijk voor zorgde dat hij vluchtte in verdovende middelen. Vanaf tweede klas op de middelbare school begon Daan al met blowen. In zijn ogen was het stoer, en de negatieve aandacht die daarop volgde vond hij gek genoeg prettig. Het was aandacht, iets dat hij van thuis uit niet kende. Thuis werd er niet gepraat, en hoorde hij regelmatig: ‘gewoon hard werken, dan komt het goed’. Daan ziet nu in dat het niet krijgen van die emotionele erkenning een groot gemis is geweest. “Ik heb zoveel gekregen, maar ook zoveel belangrijke dingen gemist van mijn ouders.”
Middelengebruik
Op school ging het niet goed. Waar zijn broer naar de universiteit ging, bleef Daan achter. Weer voelde hij zich afgewezen en niet goed genoeg. Hij hing veel op straat met oudere jongens, dronk en blowde veel en kwam al snel in het criminele circuit terecht. Door zijn agressie en gebruikersgedrag keerde steeds meer familie en vrienden zich van hem af. “Ik bleef afstand creëren, terwijl ik eigenlijk gezien wilde worden.” Ondertussen bouwde Daan een succesvolle muziekcarrière op als rapper. Achteraf gezien een wereld die zijn verslaving alleen maar versterkte. Want op dat moment had hij niet door hoe ver het al was gekomen.
Totdat zijn beste vrienden hem een ultimatum stelden. Ze zeiden: ‘als je nu niet stopt, dan laten we je los. “Ik had niemand meer, dus toen zij dat zeiden, werd ik zo angstig. Ik wist: ik wil dit niet meer, dit kan niet zo verder.”
Herstel
Zijn weg naar herstel was helend. “Ik vond alles zielig aan mezelf. Dat was mijn grootste uitdaging tijdens mijn herstel: naar mezelf durven kijken. Ik moest leren om de controle los te laten, te vertragen, te vertrouwen en te verdragen. Naar mezelf kijken heeft mijn leven gered, maar is ook het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan.”
Verbinding
Inmiddels is Daan werkzaam als counselor bij een jeugdkliniek en komt hij dagelijks in aanraking met jongeren waar hij zichzelf in herkent. Hoe hij verbinding met ze maakt? “Door ze te zien. Net als ik hebben zij geen confrontatie nodig, maar zoeken ze aandacht. Afwijzing kennen ze al, ik geef ze liefde.”
Woonplaats: Eindhoven