Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

©Bryan

Bryan (30) is dankzij die éne oproep niet meer eenzaam en wil nu ook anderen helpen

Ongewild alleen zijn met de feestdagen, dagenlang achter elkaar gamen en zelfverwaarlozing. Zo zag het leven van Bryan (30) er de afgelopen jaren uit. Tot hij in 2019 een tweet verstuurde die zijn leven, en dat van anderen, drastisch veranderde.

Manon van Maurik

jan 20, 2023

Bij eenzaamheid denk je misschien niet meteen aan een twintiger. Toch voelde Bryan (30) zich jarenlang eenzaam. Daarom besloot hij op 9 augustus 2019 een oproep te plaatsen op Twitter. “Op dat moment voelde het als een wanhoopsdaad. Wat had ik te verliezen?”

 

Emotionele afzondering
Zo beschrijft Bryan het gevoel van eenzaamheid zelf. Het beeld van iemand die thuis alleen op de bank zit, dekt volgens Bryan niet de lading. “Ook al had ik een heleboel mensen om me heen, toch voelde ik me met niemand verbonden en wist ik niet waar ik het over moest hebben. Dát is eenzaamheid voor mij.”

Al heel zijn leven heeft Bryan het gevoel er niet bij te horen. Op de basisschool werd hij gepest en durfde hij niet voor zichzelf op te komen. Ze scholden hem uit en wachtten hem op na schooltijd. Hij vertrouwde niemand waardoor de drempel om vriendschappen te sluiten veel te hoog was.

Thuis was er vaak ruzie en zijn ouders gingen uit elkaar toen Bryan 12 jaar oud was. Waar zijn vader vaak naar de fles greep, verslechterde ook de band met zijn moeder. Om zichzelf af te leiden van dat eenzame gevoel vluchtte Bryan in het gamen. Soms dagenlang achter elkaar, tot midden in de nacht. “Ik heb mezelf in die tijd echt verwaarloosd.”

Hij schaamde zich voor zichzelf en was bang dat anderen hem maar een ‘zielig gevalletje’ vonden. Wanneer hij het op zijn werk bij de supermarkt bespreekbaar probeerde te maken, kreeg hij al snel van collega’s te horen: ‘ga gewoon bij een sportclub, dan komt het vast goed’.

“In het begin vond ik afspreken super spannend. Wat moest ik gaan zeggen? Wordt het wel gezellig?”

Overdonderd
Het onbegrip van anderen frustreerde hem enorm. Vanuit dat gevoel besloot hij die ene tweet te sturen. Maar wat er daarna gebeurde, overdonderde hem. “Ik verwachtte één of twee reacties, maar ontving letterlijk duizenden berichten van mensen die ik niet kende. Ik kreeg berichtjes als: ‘Kom je bij mij koffiedrinken?’, ‘Zullen we samen naar de bios gaan?’, maar ook: ‘Ik weet hoe je je voelt, ik ben ook eenzaam’.”

Zijn agenda liep vol en hij sprak af met mensen door heel Nederland. Hij was dankbaar vol al die mooie contacten, maar miste een eigen vriendengroep in zijn woonplaats Tilburg. Hij verzamelde een club gelijkgestemde en sprak af in een restaurant. Maar afspreken met nieuwe mensen was wel even wennen. “In het begin vond ik dat super spannend. Wat moest ik gaan zeggen? Wordt het wel gezellig?” Gelukkig was er een duidelijk gespreksonderwerp: eenzaamheid. Er werden gelachen, gepraat, gedeeld en geluisterd. “Voor een buitenstaander leken we die avond net een hechte vriendengroep.”

“Ik heb nu zoveel meer zelfvertrouwen, ben vrolijker en enthousiaster, game minder en voel échte emoties. Dat gun ik iedereen.”

Brabant Maatjes
Vanaf dat moment begon het balletje te rollen. Bryan organiseerde steeds vaker activiteiten voor eenzame jongeren en begon een Facebookgroep genaamd: Brabant Maatjes. Een groep met inmiddels meer dan 1300 jongeren tussen de 18 en 35 jaar die zich eenzaam voelen. Het werd al snel een plek waar je je kunt aanmelden voor allerlei leuke activiteiten. “Ik zocht vrienden, maar werd al snel een verbinder”, vertelt hij lachend. Ze gaan samen uiteten, bellen elkaar als ze iemand nodig hebben, gaan naar de Efteling of kijken een filmpje op de bank. “Onlangs organiseerden we een nieuwjaarsborrel voor de hele groep. Vier meiden die elkaar nog nooit hadden ontmoet, hadden zo’n goede klik, dat ze diezelfde avond nog een ladies night hebben gepland. Daar kan ik dan zo blij van worden.” Bryan heeft er zelf ook een fijne vriendengroep aan over gehouden. “Ik heb nu zoveel meer zelfvertrouwen, ben vrolijker en enthousiaster, game minder en voel échte emoties. Dat gun ik iedereen.”

Inmiddels groeit Brabant Maatjes hard en ziet Bryan het als zijn missie om er een goedlopende stichting van te maken. Zijn ultieme doel? “Alle jongeren uit de eenzaamheid helpen.” Verder hoopt hij dat er op deze manier meer aandacht komt voor dit taboe-onderwerp en dat het ook op scholen bespreekbaar wordt gemaakt. Dat is wat eenzame mensen nodig hebben, zegt Bryan. Iemand die hen het gevoel geeft: je bent welkom, je hoort erbij.

CONTACT

Eliho
E-mail: info@eliho.nl
Tel: +31 683388875

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?