Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

©Anke

Anke over belang Roze Zaterdag: ‘Nederland zwakt af in het tolereren van seksuele- en genderdiversiteit’

Afgelopen zaterdag was het Roze Zaterdag in Rotterdam, de oudste pride van Nederland. Naast feestelijke optredens heeft deze dag ook een demonstratief karakter. Ervaringsdeskundige en panseksueel Anke vertelt waarom dat zo belangrijk is.

Manon van Maurik

Juni 22, 2022

Anke kwam er een paar jaar geleden achter dat ze panseksueel is en behoort tot de lhbti+-community. Er heerst volgens haar nog veel onbegrip en onwetendheid over het begrip panseksualiteit. Dat is dan ook de reden dat alle pride vieringen volgens haar zo belangrijk zijn. “En ook steeds meer nodig. Nederland zwakt af in hoe tolerant we zijn naar seksuele-en genderdiversiteit. Het homogeweld neemt juist weer toe en aan het eind van de pride worden er nog steeds mensen in elkaar geslagen.”

Acceptatie
Volgens Anke spelen de media hier een grote rol in. “Tijdens de pride zoomen media het liefst in op de meest extraverte bezoekers – denk aan die dragqueen in blote billen op de boot- en niet op de ‘gewone’ kussende tieners. Terwijl dat juist de bezoekers zijn waar de meeste mensen zich mee kunnen identificeren.” Waar sommigen de pride vieringen misschien wat overdreven vinden, is het volgens Anke nog onmisbaar. “Omdat er nu meer over gesproken wordt, betekent het niet dat we er al zijn. Dit is een dag waarop we laten zien dat er nog steeds weerstand is ten opzichte van andere seksualiteiten of genders, en daar moeten we iets aan doen.” Als het aan Anke ligt, bezoekt iedereen een keer een pride viering. “Het is een feest voor ons allemaal. Misschien heb je een kind dat transgender is, of een lesbische moeder. En zeker als je twijfels of vooroordelen hebt, zou je eens naar een pride viering moeten gaan. Het is een festival waar iedereen welkom is. Ik geloof dat de drempel tot acceptatie dan een stuk lager wordt.”

"Dit is een dag waarop we laten zien dat er nog steeds weerstand is ten opzichte van andere seksualiteiten of genders, en daar moeten we iets aan doen."

Verbinding
Naast demonstratie staat deze dag ook in teken van verbinding. Volgens Anke is dat een belangrijke factor voor veel bezoekers. “In de gay-community heerst veel eenzaamheid. Het percentage van depressies en suïcides is hier dan ook 4,5 keer zo hoog. Ze hebben vaak het gevoel dat niemand naar ze luistert of dat er niemand is waarbij ze open kunnen zijn over hun gevoel. Op zo’n feest zie je dat je niet alleen bent en voelt het als een gekozen familie.”

Ook voor Anke heeft eenzaamheid een rol gespeeld. Op de middelbare school werd ze gepest om haar geaardheid en kende ze niemand uit de gemeenschap om haar gevoel mee te delen. “Niemand wilde meer vriendinnen met me zijn. Ook omkleden tijdens de gym wilde ze niet meer met mij in de buurt. Dat was erg pijnlijk.” Inmiddels is Anke voorlichtster bij het COC en heeft ze veel queer-personen om zich heen verzameld. ”Het is een vorm van onvoorwaardelijke acceptatie wat de band tussen ons zo sterk maakt.”

Boodschap
De belangrijkste boodschap van pride vieringen zoals Roze Zaterdag? “Dat we allemaal maar gewoon mensen zijn. Ik hoop dat het straks een feest van ons allemaal wordt, maar voordat we zo ver zijn, zullen we als community op deze dagen van ons laten horen.”

CONTACT

Eliho
E-mail: info@eliho.nl
Tel: +31 683388875

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?