Telefoonnummer

+31683388875

Email

info@eliho.nl

©Marieke

‘Als je niet blij bent met jezelf gaat
geen enkel dieet je helpen’

Dat diëten niet altijd onschuldig is, heeft Marieke (28) aan den lijve ondervonden. Dertien jaar lang kampte ze met een eetstoornis en woog op haar dieptepunt slechts 34 kilo. Op Wereld Anti-Dieetdag doet ze haar indrukwekkende verhaal.

Manon van Maurik

Mei 6, 2022

Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, is jezelf volvreten met vette hap niet de bedoeling van deze Wereld Anti-dieetdag. Deze dag vraagt aandacht voor een gezonde levensstijl met lekker en gezond eten, zonder dat daar een streng dieet aan te pas komt. Dat is belangrijk om te benadrukken, vindt Marieke die van haar elfde tot haar vierentwintigste kampte met een eetstoornis. “Ik vind het goed dat er aandacht wordt besteed aan de zin en onzin van diëten, al gaat het in mijn ogen te weinig over hoe je dan wél een gezonde levensstijl kunt creëren.”

Al op jonge leeftijd was Marieke onbewust bezig met voeding en afvallen. Op de basisschool ruilde ze met andere kinderen haar koekjes voor een appel en tijdens haar middelbareschooltijd at ze vrijwel niks meer. Het hielp niet mee dat ze opgroeide in een wereld waarin het ene na het andere dieet dé oplossing zou zijn om van die extra kilo’s af te komen en waarin lightproducten als ‘gezonder’ worden beschouwd.

Even googlen en de meest extreme dieetvormen komen naar voren. “Mijn eetstoornis ging met me aan de haal door al die informatie. Ik geloofde alles wat daar stond: geen vetten en koolhydraten, maar juist dieetpillen en supplementen.” Marieke woog elke calorie zorgvuldig af om te zien of het wel binnen haar dieet paste. “Ik werd hier zo ver in meegezogen dat ik op een gegeven moment niks meer wilde eten.”

"Nachtenlang lag ik over te geven,
alleen met gal en soms wat bloed"

Dieptepunt
Haar lichaam paste zich wonderbaarlijk goed aan haar slechte eetpatroon aan. “De huisarts kon niet geloven dat ik een bloedsuikergehalte had waarmee ik eigenlijk in coma had moeten liggen, terwijl ik die middag gewoon op de fiets zat.” Mentaal zwakte Marieke echter steeds verder af. “Ik was alleen maar bezig met mezelf afwijzen. Het moest telkens dunner en dus beter in mijn ogen. Op een gegeven moment woog ik 34 kilo en kon ik gewoon niet meer. Nachtenlang lag ik over te geven, alleen met gal en soms wat bloed.”

Ze volgde verschillende behandelingen die allemaal niet bij haar pasten. “In een kliniek kreeg ik een eetlijst waarop stond: koek, kant-en-klare lasagne, chips en fruit. Ik moest eerst de koek eten en daarna pas het fruit. Vervolgens werd ik naar een afgesloten ruimte gebracht waar ik moest gaan liggen, zodat ik het niet lopend weer kon verbranden.”

Totdat ze op een avond het televisieprogramma Tot op het bot voorbij zag komen. Dit is een programma waarin jonge vrouwen worden gevolgd tijdens hun strijd tegen anorexia met een totaal andere aanpak. “Ze aten gezonde, voedzame producten, deden leuke dingen samen en werkten toe naar een gezonde levensstijl. Dat wilde ik ook. Diezelfde avond heb ik me nog aangemeld.” Pas later zag ze in hoe belangrijk die keuze is geweest. “Ik heb destijds nooit bewust ingezien hoe ziek ik op dat punt eigenlijk was.”

  ©Marieke

Informatie en educatie
Het schort volgens Marieke aan gedegen informatie en educatie over wat een gezonde levensstijl is. “Bewegen is goed voor je, maar niet als je net als ik destijds meer dan vijftien uur per week in de sportschool staat. Door klakkeloos dieetvormen van internet over te nemen, heb je eigenlijk geen idee wat je aan het doen bent.”

Ze vindt dat er meer aandacht moet komen voor wáárom bepaalde producten goed voor je zijn. “De norm is nu: wil je aankomen, dan kies je voor volle producten. En wil je afvallen, dan kies je voor lightproducten. Maar light is zeker niet altijd gezonder dan halfvolle of volle producten. Het is minder voedzaam waardoor je belangrijke voedingsstoffen mist en je meer nodig hebt om verzadigd te raken.”

"Ik had het fijn gevonden als er een behandelaar was geweest die wíst wat ik doormaakte."

Voedingscoach
Nu, drie jaar later, is Marieke zelfstandig voedingscoach en begeleidt ze anderen die kampen met een eetstoornis. Ze is blij dat ze haar ervaring kan inzetten om anderen te helpen. “In de GGZ-instellingen waar ik heb gezeten, werkten bijna alleen maar mensen die zelf géén eetstoornis hebben gehad. Achteraf had ik het veel fijner gevonden als er iemand was geweest die wíst wat ik doormaakte. Niet vanuit een studieboek, maar vanuit eigen ervaring.”

Marieke schrijft haar cliënten geen dieetvormen en eetlijsten voor, maar leert hen te luisteren naar hun eigen lichaam. Wanneer heb ik honger? Wat vind ik lekker? En hoe merk ik dat ik vol zit? Maar nog veel belangrijker: hoe denk je over jezelf? “Wat je gewicht ook is, als je niet blij bent met jezelf, gaat geen enkel dieet je het gewenste resultaat opleveren. Ook daar probeer ik ze bij te helpen.”

Zoek hulp
Haar belangrijkste advies aan andere jongeren die zich verliezen in diëten en kampen met een eetstoornis? “Zoek hulp”, antwoordt Marieke. “En dan het liefst bij een ervaringsdeskundige, niet bij een standaard GGZ-instelling. Wil je met jezelf aan de slag? Spreek dan uit dat je hulp nodig hebt en ga het aan. Geloof me: ik kan het weten.”

CONTACT

Eliho
E-mail: info@eliho.nl
Tel: +31 683388875

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hallo, leuk dat je er bent! Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?